Diákon Andrej Kurajev může být zbaven církevní hodnosti

Eparchiální církevní soud v Moskvě prošetřil zprávy o církevních přestupcích protodiákona Andreje Kurajeva a rozhodl, že musí být zbaven diákonské hodnosti. Soud především ohodnotil to, že 21. dubna 2020 klerik na svých webových stránkách publikoval urážlivou charakteristiku protojereje Alexandra Agejkina, jenž téhož dne zemřel na následky koronavirové infekce. 

Ve výrocích protodiákona Kurajeva soud nalezl příznaky rouhání vůči církvi. Byla zmíněna pomlouvačná činnost klerika, jenž obviňoval Ruskou pravoslavnou církev z organizace rozkolu. 

Protodiákon byl předvolán k soudnímu jednání čtyřkrát, ani jednou se ale nedostavil. Vzhledem k tomu považoval církevní soud za rozumné posoudit případ v nepřítomnosti obžalovaného.

Rozhodnutí nabyde platnosti, bude-li schváleno moskevským patriarchou Kirillem. Do té doby se proti rozsudku lze ve stanovené lhůtě odvolat.

Sám Kurajev vysvětlil toto soudní rozhodnutí svým odmítnutím „pokleknout“. Přiznal, že se s oznámeným rozsudkem setkal s pocitem připravenosti a nazval jej „kanonickou vraždou“, nejtvrdším možným verdiktem církevního soudu.

Kurajev ale věří, že se všechno v jeho životě děje včas, podle Boží prozřetelnosti. „Nyní je můj zdravotní stav takový, že už to není na cestování, na přednášky. Jsem introvert, pecivál, takže čím víc se zavírám do karantény, tím se cítím pohodlněji. Knihy, blog, děti (synovci) – tomu budu věnovat veškerý svůj čas,“ řekl protodiákon.

www.interfax-religion.ru