Modlitba

Člověk koná špatné skutky, když zapomíná na Boha. Ale když na něho pamatuje, zlé skutky se konají jen těžko. Světci vždy pamatovali na Boha. Ale co znamená vždy pamatovat na Boha? Znamená to vždy mít na mysli, že Bůh je blízko nás a vidí všechno. Bylo by hezké, kdyby ses pamatoval na Hospodina v těžké chvíli nebo spíš když zlobíš, protože právě v ten okamžik se Bůh na tebe dívá.

A když si na to vzpomeneš, promluv s Bohem, řekni mu: „Pane, smiluj se!“, „Pomoz mi!“ anebo „Odpusť mi, Bože!“ (jestli cítíš, že jsi udělal něco špatného). A co nejčastěji děkuj Bohu: „Sláva Bohu za vše!“, „Děkuji ti, Pane!“ Takové obrácení na Boha se nazývá modlitbou.

Ale ten rozhovor nemusí být tak krátký. Určitě rád hovoříš s maminkou a tatínkem nebo s kamarády. Stejně tak i s Bohem, s naším nebeským Otcem, můžeš mluvit dlouho. Nejlepší čas pro to je ráno, když se probudíš, a večer před spaním. Takovým modlitbám se říká ranní a večerní. Tyto modlitby jsou velmi moudré, dobré a krásné. Časem se je určitě naučíš.

Modlitba je naší besedou s Bohem. Bůh nás všechny miluje a nikdy nás nenechává. Slyší každou naši modlitbu na jakémkoliv místě a v jakýkoliv čas a také nám vždy rád pomůže. Jenom abychom my sami na něho nezapomínali.

Když se kamarádi přestávají vidět a bavit se, přestávají být kamarády. Komunikace je nezbytnou podmínkou pravého přátelství. Platí to i pro modlitbu. Svědčí o tvém přátelství s Bohem. Čím častěji se na Boha obracíš, tím pevnější je vaše přátelství. 

Modlitba je pro nás nezbytná jako vzduch a jídlo. Všechno, co máme, máme od Boha, nemáme nic svého. Život, talenty, zdraví, pokrm i všechno ostatní jsou Božími dary. Proto se musíme obracet na Boha s modlitbou každou chvíli – v radosti, ve smutku, v nouzi. 

Představ si, že tvůj bližní, kterého máš velmi rád, se utápí v bažině a vedle něj na břehu stojí silný mohutný člověk. Copak ho nepoprosíš, aby tvého kamaráda zachránil? Proto vždy prosíme Boha za své blízké, kteří se ocitli v nouzi.

Věřící z pozemské církve se modlí také ke svatým z církve nebeské. Svatí se nacházejí blízko Bohu, proto mu mohou přinášet naše modlitby, posilovat a povzbuzovat nás. A když jim Bůh dovolí, mohou ovlivňovat náš život pomocí neviditelné síly, zjevovat se nám a pomáhat.

Démoni se bojí modlitby a snaží se lidské modlitbě zabránit. Protože naše modlitba je mocnou zbraní proti nim. Čím pevnější je naše spojení s Bohem, tím méně nám démoni mohou škodit.

Někteří lidé se diví, proč Bůh nesplňuje všechny naše modlitby. Ale Bůh nesplňuje ta naše přání, která nejsou pro nás prospěšná. Když dítě bude prosit maminku, aby mu dovolila olíznout horkou pánev, maminka toto jeho přání jistě nesplní, protože své dítě miluje. Dítě se může urazit a zlobit, protože nerozumí, že by tím samo sobě uškodilo.

Stejně tak Pán Bůh lépe než my sami ví, co je pro nás prospěšné. Bůh nás chrání před nebezpečím a neplní naše přání, která nám mohou uškodit. Proto se musíme modlit s důvěrou k Bohu a pamatovat si, že jenom on rozhoduje o tom, zda naši modlitbu splní.

Zpracoval jer. Vasyl Čerepko