Mezinárodní setkání v Athénách

Ve dnech 5. – 6. dubna 2023 se v Athénách konalo mezinárodní setkání na téma „Migrační výzvy a možnosti – Organizace pro migraci OSN a pravoslavní partneři“. Z názvu vyplývá, že hlavními účastníky setkání byli představitele OSN a pravoslavných církví.

Mezi účastníky byli vysoce postavení politici jako řecký ministr pro migraci a azyl Notis Mitarachi, generální sekretář pro migrační politiku Patroklos Georgiadis, vice-prezident Evropské komise Margaritis Schinas, bývalý náměstek řeckého ministra zahraničí Markos Mpolaris, exprezidentka Gruzie Nino Burdžanadze. Online se setkání zúčastnili hlavy některých pravoslavných církví: konstantinopolský patriarcha Bartoloměj, alexandrijský patriarcha Theodoros II., arcibiskup athénský a celého Řecka Jeroným, arcibiskup Nové Justiniany a celého Kypru Jiří. Přítomni byli představitelé dalších pravoslavných církví a organizací.

Za Pravoslavnou církev v českých zemích a na Slovensku se setkání zúčastnila sestra Naděžda Skvarnik, redaktorka Hlasu pravoslaví, členka ústředního výboru Světové rady církví.

Účastníci ve svých proslovech mluvili o migraci sílící v současném světě a zdůrazňovali roli pravoslavných církví v regulaci těchto procesů. Tak ministr Notis Mitarachi mluvil o ekumenickém charakteru křesťanství a zapojení místních národních pravoslavných církví do mezinárodního dění. Náměstkyně ministra Sophia Voultepsi vyprávěla o zkušenosti řeckých úřadů s integrací dětí imigrantů. Patriarcha Bartoloměj mluvil o vlivu globálního oteplování na migrační procesy. Arcibiskup kyperský seznámil účastníky s nebezpečnými procesy probíhajícími na ostrově. Podle něj turecká vláda dováží na Kypr, respektive jeho tureckou část, uprchlíky z Blízkého východu se záměrem snížit podíl řeckého obyvatelstva na ostrově a v budoucnu obsadit jeho zbývající část. Bývalý ministr a poradce prezidenta Libanonu Yacoub Sarraf mluvil o nutnosti repatriace křesťanů na Blízký východ. Představitelé Polské pravoslavné církve a Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku popsali uprchlickou krizi souvisící s válkou na Ukrajině a roli svých církví v poskytování pomoci ukrajinským uprchlíkům. Představitel Svazu Asyřanů v Řecku povídal o dějinách svého zkoušeného národa, který několikrát v dějinách musel utíkat před pronásledováním a hledat útočiště v cizích zemích. Přítomní kněží mluvili o tom, že pomoc lidem, kteří byli nucení opustit svůj domov, je povinností každého křesťana, a připomněli, že náš Pán Ježíš Kristus během svého pozemského života také neměl, kde by hlavu složil. 

Role pravoslavných církví v migračních procesech je nedocenitelná. Musejí se nejen starat o uprchlíky s křesťanskou láskou a soucitem, ale i zachovávat náboženství, kulturu a tradici svých zemí, které se ocitly pod nátlakem cizinců, již se nábožensky a kulturně často velice liší od svých hostitelů.

Naděžda Skvarnik