V USA muže v tričku s nápisem „Ježíš je jediná cesta“ chtěli vyhnat z nákupního centra

Na sociálních sítích se na začátku ledna objevilo video, na němž se ochranka Mall of America, jednoho z největších nákupních a zábavních center na světě, které se nachází poblíž amerického města Minneapolis, snaží vyhnat muže v tričku s nápisem „Ježíš je jediná cesta“, píše britské vydání Daily Mail.

Ochranka varuje muže, že nápis na zadní straně jeho žlutého trička „uráží“ lidi a že by si ho měl okamžitě sundat nebo odejít. „Ježíš je spojen s náboženstvím, a to je urážlivé pro kolemjdoucí,“ říká strážce na začátku záznamu. „Toto není náboženství. Jde o věčný život,“ odpovídá návštěvník v tričku. „I kdyby ano, je to jedno! Někteří návštěvníci se na nás již obrátili se stížnostmi… Lidé jsou uraženi!“ pokračuje sekuriťák.

Muž ve videu tvrdí, že „jen mlčky nakupuje“, ale strážce mu opět přikazuje: „Máte jen dvě možnosti – sundat si tričko, nebo odejít!“ „Proč si prostě nesundáte tričko a nepokračujete v nakupování? To je vše, co od vás potřebujeme,“ říká strážce. Je také slyšet, jak tři strážci obviňují návštěvníka z „náboženské propagandy“. „Prostě nosím svoje tričko. Nic nekážu… Přišel jsem sem na nákup,“ říká návštěvník již policistovi.

Na stránkách Mall of America je uvedeno, že v obchodním centru je zakázáno „nosit oblečení s necenzurními nápisy, gesty nebo urážkami týkajícími se rasy, náboženství či etnicity, které by mohly způsobit nepokoje“. V centru je také zakázáno pořádat demonstrace, protesty, dělat prohlášení.

Zmíněná videa se šířila na sociálních sítích TikTok, Twitter a Facebook. Incident vyvolal mezi uživateli sítě rozhořčení.

„Když jsem se díval na toto video, myslel jsem, že je to někde v zahraničí… Ale ukázalo se, že se to stalo přímo tady, v mé zemi, v Americe!“ napsal pohoršený uživatel Twitteru John Mason.

„Pokud ještě někdy navštívím Mall of America, vezmu si tričko s největším nápisem „Ježíš“, co najdu,“ dodal uživatel Wyatt Sullivan.

„Teď je musí žalovat!“ vyzval pastor Chase Thompson.

„Až donedávna se nic podobného na území Spojených států nemohlo stát! A to by se rozhodně nestalo, kdyby ten chlap přišel v tričku Gay Pride, i kdyby si na něj stěžovalo 50 lidí!“ rozhořčují se na Facebooku zástupci skupiny Bloomington Patriots.

Podle Daily Mail zástupce obchodního centra tvrdí, že návštěvníkovi bylo nakonec umožněno pokračovat v nákupu, aniž by si sundal „provokativní“ tričko, přestože na všech videích mu ochranka vyhrožovala, že ho vyhodí.

Zástupce křesťanské lobbistické skupiny „Kingdom Bizness Global“ Oliver Wood řekl, že členové tohoto hnutí plánují v únoru uspořádat v Mall of America flashmob: účastníci si obléknou trička s nápisem „Ježíš nás spasí“, a budou zpívat křesťanské písně a modlitby.

www.dailymail.co.uk, www.christianheadlines.com