Nedaleko Jericha byly objeveny trosky velkolepého chrámu z byzantského období

Ruiny velkolepého velkého chrámu byzantské doby (6. století) s mozaikovou podlahou byly nalezeny v okolí Jericha na západním břehu řeky Jordán, píše izraelský list Times of Israel.

Rozloha chrámu je 250 metrů čtvrtečních, mohl to být jeden z největších křesťanských chrámů té doby. Je zřejmé, že se stále používal i během raného islámského období a na jeho mozaikové podlaze nebyly nalezeny žádné známky poškození. Chrámová loď se zachovala téměř úplně, zdobí ji mozaika zobrazující vinnou révu a zvířata.

Je pozoruhodné, že chrám byl postaven z materiálů, které se v této oblasti nenacházely, jako třeba mramor a asfaltový kámen, které v té době bylo těžko přepravovat na velké vzdálenosti.

V oblasti, kde byl chrám nalezen, v roce 749 našeho letopočtu došlo k silnému zemětřesení, které zničilo chrámy na celém tomto území. Nalezený chrám byl pravděpodobně opuštěn ještě před zemětřesením.

Skupina archeologů bude pokračovat ve vykopávkách a objevovat slavnou minulost tohoto regionu. Chrámové mozaiky budou vystaveny v muzeu mozaiky Dobrý Samaritán, které se nachází nedaleko města Ma’ale Adumim v regionu Judea a Samaře.

Během svých dějin Jericho bylo významným centrem křesťanství, judaismu a islámu a v současné době je jedním z nejvýznamnějších archeologických nalezišť na Blízkém východě.

Jericho je nejlépe známé díky biblickému příběhu o dobytí tohoto kananejského města Izraelci pod vedením Jozua, vůdce vyvoleného lidu a nástupce Mojžíše. Ten vedl svůj lid do zaslíbené země a dobýval kananejská města. Hradby Jericha padly poté, co Izraelci kolem něj pochodovali s Archou úmluvy sedm dní po sobě. Tento příběh je popsán v knize Jozue.

Uvádí se také, že v červenci 2022 archeologové zahájili vykopávky v Khirbet Tibna na Západním břehu řeky Jordán, kde, jak se předpokládá, Jozue žil a byl pohřben.

Toto místo bylo prozkoumáno v 19. století, zmiňuje se o něm řada historických dokumentů. Ve 20. století zde byly objeveny nálezy z doby vlády Hasmonejců, Římanů a také z období Osmanské říše.

 www.christianpost.com