Jeruzalémský patriarchát vyzval izraelské úřady, aby chránily křesťany poté, co radikálové udělali pogrom v arménské čtvrti Jeruzaléma

Jeruzalémský patriarchát odsoudil nový útok členů izraelských radikálních skupin na křesťany a kritizoval postoj místních úřadů vůči radikálům.

Útok se odehrál pozdě večer 26. ledna u Nové brány Starého města Jeruzaléma. Agresivní mladí lidé začali drancovat arménskou restauraci a křičeli přitom „Smrt křesťanům“ a „Smrt Arabům“. Budova restaurace utrpěla značné škody. Policie na místo dorazila až o hodinu později, nikdo z pachatelů nebyl zadržen.

Novinářka arménského původu Liana Margaryan napsala ve svém Twitteru, že incident „následoval po sérii útoků a aktů agrese proti arménské komunitě v arménské čtvrti Jeruzaléma“.

Jeruzalémský patriarchát ve svém prohlášení zdůraznil, že „umožnění členům takových radikálních skupin volně se pohybovat po Jeruzalémě se zbraněmi a se zločinnými úmysly je spoluúčastí na útoku a demonstruje nežádoucí shovívavost vůči pachatelům“.

„Pravoslavný patriarchát Jeruzaléma vyzývá k ochraně neozbrojených obyvatel Starého Města před radikálními útočníky, kteří se snaží změnit rozmanitý charakter města Jeruzaléma, stejně jako jeho kulturní a náboženskou mozaiku,“ píše se v prohlášení.

Jeruzalémská církev vyzvala úřady, „aby zabránily opakování takových pochodů, které vedly k útoku na křesťany“, a slíbila, že „spolu se zbytkem jeruzalémských církví bude bránit radikálům v dosažení jejich cílů“.

Výzvu pravoslavného patriarchátu podpořili lídři dalších křesťanských komunit Jeruzaléma.

www.orthodoxianewsagency.gr