Podle 45 % Američanů USA musí být křesťanským státem

Americká agentura Pew Research Center zveřejnila výsledky nedávného průzkumu, podle nějž mnozí občané stále přikládají velký význam křesťanství.

Rostoucí počet náboženských a politických vůdců vyzývá k tzv. „křesťanskému nacionalismu“, a někteří Američané věří, že by zakladatelé země nechtěli odlučovat církev od státu. Ale i opačného názoru se drží mnoho občanů, kteří se obávají, že křesťanský nacionalismus může být nebezpečím pro zemi.

Většina dospělých v USA věří, že otcové zakladatelé zamýšleli, aby národ Spojených států byl národem křesťanským, a musí tomu být tak i dnes. Průzkum však ukázal velmi odlišné názory na to, co znamená být „křesťanským národem“ a podporovat „křesťanský nacionalismus“.

Zastánci myšlenky křesťanského národa věří, že se v zemi musí řídit křesťanskými hodnotami. Odpůrci tohoto konceptu říkají, že křesťanský stát je ten, jehož zákony jsou zakotveny v náboženské nauce.

Šest z deseti dospělých v USA a sedm z deseti křesťanů tvrdí, že zakladatelé Ameriky „původně zamýšleli“, aby USA byly křesťanským národem. A 45 % respondentů včetně šesti z deseti křesťanů věří, že jejich země by i nadále měla být křesťanská. Třetina dotázaných říká, že USA jsou i nyní křesťanským národem.

Velká část veřejnosti zároveň vyjadřuje určité výhrady ke spojení náboženství a vlády. Tak tři čtvrtiny dospělých v USA (77 %) tvrdí, že církve a další modlitebny by neměly podporovat kandidáty na politické funkce. Dvě třetiny (67 %) říkají, že náboženské instituce by se měly spíše vyhýbat politickým záležitostem než vyjadřovat své názory na každodenní sociální nebo politické otázky. A nový průzkum jasně ukazuje, že většina Američanů podporuje myšlenku odluky církve od státu.

www.pewresearch.org