Dotaz od čtenáře

Proč Zachariáš, otec Jana Křtitele, když zapochyboval nad slovy archanděla Gabriela, oněměl, ale Panně Marii, která také projevila pochybnosti, archanděl nijak neodplatil?

Odpovídá archimandrita Jack Khalil, Ph.D.:

V první kapitole Lukášova evangelia vidíme dvě naprosto odlišné reakce na zvěst archanděla Gabriela. Zachariáš říká: „Podle čeho to poznám?“, řecky to zní „Κατὰ τί γνώσομαι τοῦτο“. „Podle čeho“ – stařec požadoval znamení, důkaz, a Gabriel mu v tom vyhověl: „Oněmíš a nepromluvíš až do dne, kdy se to stane.“ Samozřejmě byla to i odplata za to, že neuvěřil tomu, kdo stojí před Bohem: „poněvadž jsi neuvěřil mým slovům“, ale i znamení, které chtěl.

Ale Maria reaguje jinak. Je to čistá Panna, které archanděl říká, že porodí. Ptá se, aby pochopila: „Jak se to může stát, vždyť nežiji s mužem?“, řecky „Πῶς ἔσται τοῦτο, ἐπεὶ ἄνδρα οὐ γινώσκω“. Neprosí o důkaz, ale o objasnění. A Gabriel klidně vysvětluje: „Sestoupí na tebe Duch Svatý a moc Nejvyššího tě zastíní.“ A pak dodává: „U Boha není nic nemožné.“ Maria je s takovou odpovědí naprosto spokojená a pokorně říká: „Hle, jsem služebnice Páně; staň se mi podle tvého slova.“

Zachariáš, i když se na začátku zděsil, stejně byl docela drzý a žádal o důkaz. Ale Panna Maria pokorně prosila o vysvětlení, jak se stane to, co by se podle fyzických zákonů bez muže stát nemělo. Na tomto příkladu vidíme, jak odlišně mohou reagovat lidé na Boží zásah do jejich životů.