Maďarsko zřídilo stipendia pro pronásledované křesťany z celého světa

Maďarský státní tajemník Tristan Azbej na slavnostním zahájení každoročního stipendijního programu pro křesťanskou mládež řekl, že Maďarsko zavádí stipendia pro pronásledované křesťany z celého světa. „Křesťané mají zvláštní místo v srdcích Maďarů, toto je nejpronásledovanější víra na světě,“ uvádí katolická zpravodajská agentura.

Azbej připomněl, že generace jeho prarodičů prožila světové války a generace jeho rodičů „antiklerikální, protináboženskou a protikřesťanskou komunistickou diktaturu“.

„Nyní Maďarsko s radostí pomáhá všem pronásledovaným a potřebným komunitám po celém světě, nejen křesťanům. Křesťané však mají v srdcích Maďarů zvláštní místo. Křesťanství je nejpronásledovanějším náboženstvím na světě. Více než 300 milionů křesťanů je pronásledováno a diskriminováno kvůli své víře,“ řekl Azbej studentům křesťanům, kteří letos získali stipendium v ​​Budapešti.

Stipendijní program pro křesťanskou mládež byl zřízen vládou v roce 2017. Nyní na maďarských univerzitách v rámci programu studuje téměř 200 studentů ze Sýrie, Pákistánu, Iráku, Izraele, Palestiny, Libanonu, Nigérie, Keni, Etiopie a Arménie.

Studenti si mohou vybrat ze široké nabídky studijních programů vyučovaných v angličtině v oborech lékařství a zdravotnictví, inženýrství, architektura, společenské vědy, ekonomie, zemědělství, umění, humanitní vědy a informační technologie.

Program nabízí na 300 kurzů na 14 univerzitách v Maďarsku v téměř každé klíčové oblasti vysokoškolského vzdělávání. Program plně hradí školné a také poskytuje podporu při platbě za cestu a ubytování.

Maďarsko není jedinou evropskou zemí, která nabízí stipendia mladým křesťanům, kterým hrozí pronásledování v jejich vlastních zemích. Chorvatská vláda také v dubnu 2021 oznámila zřízení stipendijního programu pro křesťanské studenty z rozvojových zemí.

www.catholicnewsagency.com