Nový světec naší církve

Dne 29. 1. 2019 zařadil na svém zasedání Synod Pravoslavné církve v Českých zemích a na Slovensku do spisu svatých novomučedníka otce Stanislava Nasadila. Novomučedník otec Stanislav Nasadil se narodil 20. 10. 1907 v Lošticích u Mohelnice. Do Srbska odešel studovat teologii pro obnovující se pravoslaví v roce 1923. Odjížděl společně s otcem Vladimírem Petřkem, jenž zemřel mučednickou smrtí 5. 9. 1942 v Kobylisích za ukrývání parašutistů, kteří zastřelili Reinharda Heydricha. Budoucí otec Stanislav začal své studium ve Sremských Karlovcích, odkud přešel do Bitoly (dnes Makedonie), kde roku 1928 završil studium teologie. Potom sloužil v hornokarlovacké eparchii na farnosti Lička Jasenica. Během druhé světové války se stal otec Stanislav Nasadil jako tisíce pravoslavných lidí obětí ustašovského řádění. V červnu 1941 byl se svým biskupem Sávou Trlajičem zatčen a mučen mj. ustašovským zločincem Josipem Tomljenovičem a následně v koncentračním táboře Gospič přijal mučednickou korunu. V Srbské pravoslavné církvi byl připočten ke svatým v roce 1961.

Zařazení novomučedníka otce Stanislava Nasadila do spisu svatých Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku kromě jeho památky mimo jiné připomíná účast a podporu Srbské pravoslavné církve při obnově pravoslaví v prvorepublikovém Československu a také utrpení pravoslavných Srbů během ustašovského teroru.

Památka novomučedníka otce Stanislava Nasadila bude slavena vždy 20. 6. v den jeho odvlečení do koncentračního tábora Gospič.