Delegace Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku se zúčastnila oslav 10. výročí intronizace patriarchy moskevského a celé Rusi Kirilla

Delegace Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku se zúčastnila oslav 10. výročí intronizace patriarchy moskevského a celé Rusi Kirilla. Metropolitu českých zemí a Slovenska Rastislava doprovázeli: arcibiskup pražský a českých zemí Michal, arcibiskup michalovsko-košický Juraj, představený zastupitelstva naší církve v Moskvě archimandrita Serafim (Šemjatovský), tajemník zastupitelstva jeromonach Alexander (Haluška) a osobní tajemník metropolity archidiákon Maxim (Durila).

31. ledna se v patriarší rezidenci Danilova monastýru uskutečnilo setkání členů naší delegace s patriarchou Kirillem. Ze strany Ruské pravoslavné církve se tohoto setkání zúčastnili předseda Oddělení vnějších církevních vztahů Moskevského patriarchátu, metropolita volokolamský Ilarion, biskup bronnický  Paramon, zástupce OVCV protojerej Nikolaj Balašov, představený zastupitelstva RPC v Karlových Varech protojerej Nikolaj Liščeňuk, tajemník OVCV pro mezipravoslavné vztahy protojerej Igor Jakimčuk.

Patriarcha Kirill srdečně přivítal blaženějšího metropolitu Rastislava a jeho delegaci a poukázal na bratrský vztah Moskevského patriarchátu s Pravoslavnou církví v českých zemích a na Slovensku.

„Vždycky, když se spolu sejdeme, máme možnost probrat otázky, které zajímají obě naše církve, a společně pouvažovat o cestách, kterými se dnes ubírá pravoslavná církev. Každá místní církev má svoje problémy a společenství s bratrem pomáhá hledat odpovědi na otázky, které zajímají každého z nás,“ řekl Jeho Svatost Kirill.

Patriarcha vyjádřil spokojenost s činností zastupitelstva Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku v Moskvě, které podle jeho slov hraje důležitou úlohu v rozvoji vztahů obou církví a koordinaci společných činností a informovanosti.

„V současnosti celá plnost pravoslavné církve prochází velkými zkouškami spojenými v první řadě s geopolitickými změnami, které se udály na území našich států,“ konstatoval patriarcha Kirill. „Cítíme to obzvlášť silně v souvislosti s tím, co se dnes děje na Ukrajině. Jsem přesvědčený, že hodně o tom víte, protože na území Slovenska žije mnoho Ukrajinců a šíří se k vám zprávy, informace o problémech, které dnes zažívá Ukrajinská pravoslavná církev. V církevních dějinách nebylo lehkých časů. Každá epocha s sebou nese nové výzvy a nové problémy, na které musí každá místní církev reagovat. A my společně, jako jedna, svatá, všeobecná a apoštolská církev musíme mít možnost odpovídat na výzvy a těžkosti, se kterými se setkávají pravoslavní křesťané,“ zakončil světější patriarcha Kirill.

Blaženější metropolita Rastislav poblahopřál představiteli Ruské pravoslavné církve k 10. výročí jeho intronizace: „Významné jubileum, které oslavujete, je nejen Vaším jubileem, ale i jubileem celé Ruské pravoslavné církve a má význam pro celé světové pravoslaví,“ zdůraznil blaženější vladyka.

„Chtěl bych, aby události, které se dnes dějí na Ukrajině, nezastínily hlavní důvod, kvůli kterému jsme se tu dnes sešli – jubileum Vaší intronizace. Z celého srdce a jménem celé naší církve Vám gratuluji a věřím, že pastýřská moudrost, otcovská láska a starostlivost, které jsou Vám vlastní, Vám pomůžou zvládnut všecky problémy,“ řekl blaženější metropolita Rastislav.

Na konci setkání si obě strany vyměnily pamětní dárky.

1. února se v katedrálním chrámu Krista Spasitele konala archijerejská sv. liturgie, kterou sloužil patriarcha Kirill s představiteli místních pravoslavných církví, archijereji a kněžími Ruské pravoslavné církve. Spolu s patriarchou liturgii sloužili: patriarcha antiochijský a celého Východu Jan X., patriarcha srbský Irenej, metropolita českých zemí a Slovenska Rastislav, metropolita americký a kanadský Tichon, arcibiskup pražský a českých zemí Michal, arcibiskup michalovsko-košický Juraj, metropolita kyjevský a celé Ukrajiny Onufrij, metropolita tokijský a celého Japonska Daniil a četní metropolitové, arcibiskupové a biskupové z alexandrijské, antiochijské, gruzínské, srbské, rumunské, bulharské, polské a americké pravoslavné církve.    

Po liturgii se uskutečnil slavnostní oběd na počest 10. výročí místního sněmu roku 2009 a intronizace patriarchy Kirilla. Blahopřejné řeči pronesli: světější patriarcha srbský Irenej, blaženější metropolita českých zemí a Slovenska Rastislav, metropolita krutický a kolomenský Juvenalij, generální tajemník Světové rady církví Dr. Olav Fykse Tveit.

3. února metropolita Rastislav a arcibiskup Michal sloužili sv. liturgii v chrámu sv. Mikuláše na zastupitelství Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku v Moskvě. Spolu s vladyky sv. liturgii sloužili biskup bronnický Paramon, vikář patriarchy moskevského a celé Rusi, představený zastupitelstva naší církve v Moskvě archimandrita Serafim (Šemjatovský), představený zastupitelstva RPC v Karlových Varech protojerej Nikolaj Liščeňuk a další duchovní. Na malém vchodu vladyka Rastislav udělil právo nošení kříže s ozdobami tajemníku zastupitelství jeromonachu Alexandru (Haluškovi).

Po liturgii metropolita udělil řád sv. Rastislava II. stupně velvyslanci Slovenské republiky v Ruské federaci panu Petru Priputenovi, řád sv. Ludmily České paní Anně Gromové, předsedkyni dozorčí rady osvětového spolku sv. Alžběty a sv. Sergije, medaili sv. Cyrila a Metoděje panu Konstantinu Kovalevu-Slučevkému, členovi svazu spisovatelů Ruska. Vladyka Rastislav také vyjádřil podporu kanonické Ukrajinské pravoslavné církvi a metropolitovi Onufrijovi. Poté náš metropolita navštívil muzeum ruské ikony.

Arcibiskup michalovsko-košický Juraj se 3. února zúčastnil sv. liturgie v Svatotrojickém Serafimo-Diveevském ženském monastýru, kde jsou uložené ostatky jednoho z nejuctívanějších ruských světců Serafíma Sarovského.

4. února naše delegace opustila Moskvu a vrátila se do své domoviny.