Noc kostelů v Litoměřicích a Mělníku

9. července se v České republice uskutečnila již tradiční Noc kostelů. V naši zemi se tato akce koná pravidelně od roku 2009. Zapojují se do ní i některé pravoslavné chrámy po celé republice. Tentokrát akce v litoměřické a mělnické obci vynikly vystoupením pěveckého sboru studentů Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy. Členové sboru jsou studenty Ústavu východního křesťanství, studující pravoslavnou teologii.

Sbor vznikl na podnět duchovního správce chrámu sv. Ludmily v Mělníku, docenta pravoslavné dogmatiky Ústavu východního křesťanství HTF UK jereje Pavla Milka. Sbormistryní sboru je Larisa Vaňková – vyučující Základní umělecké školy v Praze 9 a zároveň studentka HTF UK. Hudba a zpěv hrají důležitou roli v životě každého člena fakultního sboru.

V tomto roce na pozvání otce archimandrity Marka Krupici sbor zavítal nejen do Mělníka, ale také do chrámu sv. Václava v Litoměřicích. V rámci Noci kostelů ve dvou těchto pravoslavných chrámech zazněly známé bohoslužební zpěvy v církevní slovanštině, češtině a řečtině: stichiry a jednotlivé písně kánonu Paschy, Cherubínská píseň, Otče náš, Agni Parthene a další liturgické a paschální zpěvy.