Vatikán vyjádřil znepokojení nad tlakem ukrajinských úřadů na UPC

Zástupci Vatikánu vyjádřili znepokojení nad návrhy zákonů ukrajinského parlamentu namířenými proti Ukrajinské pravoslavné církvi. Informovalo o tom oddělení pro vnější církevní vztahy UPC po setkání protojereje Nikolaje Danileviče s papežem Františkem.

Zástupce vedoucího oddělení pro vnější církevní vztahy během návštěvy informoval papeže a Státní sekretariát Vatikánu o záměru ukrajinských úřadů zakázat činnost UPC na Ukrajině.

„Papež a vedení Státního sekretariátu Vatikánu byli informováni o nejnovějších legislativních iniciativách v ukrajinském parlamentu, které ve skutečnosti směřují k zavedení restriktivních opatření a úplnému zastavení činnosti UPC, což je v rozporu s Ústavou Ukrajiny a mezinárodním právem,“ poznamenal Danilevič.

Zástupci Vatikánu podle zprávy odsoudili jakékoli pronásledování z náboženských důvodů a vyzvali představitele všech náboženských vyznání ke spolupráci.

Protojerej Nikolaj Danilevič poděkoval papeži za poskytnutí chrámových prostor pro ukrajinské pravoslavné obce v Evropě, které začaly vznikat v důsledků masové emigrace Ukrajinců.

www.spzh.news